Φαρμακείο Ιωακείμ Φωτιάδη

Αιμορροϊδες

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Εξογκώματα που σχηματίζονται στην περιοχή του πρωκτού. Συνήθως ο όγκος τους δεν είναι μεγαλύτερος από ένα φουντούκι. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότερα, μοιάζουν με κομπολόι, που περιβάλλει την οπή του πρωκτού. Στους περισσότερους σχηματίζεται μόνο ένα εξόγκωμα. Το χρώμα του δέρματος που σκεπάζει τις αιμορροΐδες είναι συνήθως μελανωπό. Όσες φορές είναι ερεθισμένες προκαλείται από αυτές πόνος. Οι πάσχοντες νιώθουν συνήθως φαγούρα, κάψιμο, τσιμπήματα και ρίγη. Σε μερικές περιπτώσεις διογκώνονται πολύ οι αιμορροΐδες και τότε σχηματίζεται ολόκληρος όγκος σαν μανταρίνι. Σχηματίζονται αιμορροΐδες και πιο πάνω από το δακτύλιο του πρωκτού. Αυτές ονομάζονται εσωτερικές. Ο όγκος της αιμορροΐδας προέρχεται από τη διόγκωση ενός τμήματος φλέβας που περνά από την περιοχή του πρωκτού, καθώς και φλεγμονή του δέρματος που την καλύπτει. Σε πολλούς που πάσχουν από αιμορροΐδες συμβαίνουν κατά συχνά ή αραιά διαστήματα αιμορραγίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά την αιμορραγία ανακουφίζεται ο πάσχων από τα ενοχλήματα (πονοκέφαλο, ζαλάδες, κ.ά.). Συνήθως συνυπάρχει και δυσκοιλιότητα. Ανάμεσα στις αιμορροΐδες σχηματίζονται συρίγγια. Αυτά είναι αποχετευτικοί αγωγοί. Διαμέσου αυτών αποχετεύει ο οργανισμός βλαβερούς χυμούς.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ

Οι αιμορροΐδες είναι μία από τις αντιδράσεις του οργανισμού προς τις βλαβερές τροφές και τις δηλητηριώδεις ουσίες που εισάγει ο άνθρωπος καθημερινά στο σώμα του. Οι ίδιοι οι πάσχοντες διαπιστώνουν ότι η πάθησή τους χειροτερεύει, όσες φορές τρώνε ερεθιστικές τροφές. Γι' αυτό πρέπει να αποφεύγονται τα παστωμένα ψάρια, το παστωμένο κρέας, τα λουκάνικα, το σαλάμι, τα αλμυρά τυριά, τα πολλά αβγά, τα τηγανιτά φαγητά, τα αλκοολούχα ποτά (κρασί, ούζο κλπ.). Ένας από τους δυσμενείς παράγοντες των αιμορροΐδων είναι και η καθιστική εργασία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Για να έχετε μαλακά κόπρανα και εύκολη αφόδευση τρώτε άφθονα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής αλέσεως και πιτυρούχα τρόφιμα. Μόνο μετά την υποχώρηση της φλεγμονής να ξαναρχίζει να τρώει άσπρο ψωμί, ρύζι, πατάτες. Αν έχετε ήδη αιμορροΐδες, φροντίστε να τηρείτε αυστηρή καθαριότητα μετά από κάθε κένωση του εντέρου, χρησιμοποιώντας σαπουνάδα και διατηρώντας την περιοχή στεγνή με μαλακό χαρτί υγείας. Ηκατάλληλη δίαιτα και η καλή τοπική υγιεινή διατηρούν τις αιμορροΐδες κάτω από έλεγχο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αντιαιμορροϊδικά υπόθετα, κάθε βράδυ επί μία ή δύο εβδομάδες, που μπορούν να οδηγήσουν σε συρρίκνωση των επώδυνων αιμορροΐδων.

Σε περιπτώσεις εξαιρετικά επώδυνης κρίσεως (που συνήθως προκαλείται από πρόπτωση ή θρόμβωση μίας αιμορροΐδας) μείνετε στο κρεβάτι όλη τη μέρα και πάρτε αναλγητικά, όπως παρακεταμόλη (Depon, Panadol), κάθε 4 ώρες. Μία παγοκύστη ή μία κρύα κομπρέσα μπορεί να ελαττώσει σημαντικά το πρήξιμο ώστε να συρρικνωθεί η αιμορροΐδα που προβάλλει από το δακτύλιο. Ένα ζεστό αλατόλουτρο μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αν ο πόνος διαρκεί πάνω από 12 ώρες, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Οι γιατροί συνιστούν συνήθως για τις αιμορροΐδες καταπραϋντικά, αναλγητικά ή και αναισθητικά σκευάσματα (αλοιφές, υπόθετα κλπ). Αν οι αιμορροΐδες επιμένουν, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση (κρυοχειρουργική, αιμοροϊδοκτομή), η οποία δεν απαιτεί παραμονή σε νοσοκομείο πάνω από μία ημέρα.