Φαρμακείο Ιωακείμ Φωτιάδη

Υπέρταση

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος πάνω από τη μέση φυσιολογική τιμή ονομάζεται υπέρταση. Η φυσιολογική πίεση είναι κατά μέσο όρο στα νέα άτομα γύρω στα δέκα και δώδεκα, ενώ στα ηλικιωμένα άτομα είναι γύρω στα δεκατέσσερα με δεκαπέντε. Λέμε ότι η αρτηριακή πίεση είναι μεγάλη όταν υπερβεί το δεκαέξι, ενώ χαμηλή όταν βρίσκεται κάτω από το δέκα. Σε περίπτωση σωματικής ή ψυχικής υπερέντασης η πίεση του αίματος μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να ανεβεί και σε ολότελα υγιείς ανθρώπους.

Η υπέρταση παρουσιάζεται σε πολλές αρρώστιες, όπως είναι: παθήσεις των νεφρών (νεφρίτιδες, νεφροσκλήρυνση κ.ά.), μερικές ενδοκρινοπάθειες (υπερλειτουργία των επινεφριδίων κ.ά.), εγκεφαλοπάθειες, καρδιαγγειακές παθήσεις (ανεπάρκεια της αορτής, αρτηριοφλεβικά ανευρύσματα, αρτηριοσκλήρυνση κ.ά.), νοσήματα του αίματος. Στις παθήσεις αυτές η υπέρταση μπορεί να προκαλείται από την αύξηση της καρδιακής δραστηριότητας ή από την αύξηση των περιφερειακών αντιστάσεων λόγω σμίκρυνσης της διαμέτρου των αρτηριδίων ή από την απώλεια της ελαστικότητας των αγγείων. Όταν τα αίτια της υπέρτασης δεν είναι γνωστά, τότε αυτή ονομάζεται ιδιοπαθής υπέρταση.

Συμπτώματα της υπέρτασης είναι περιοδικοί πονοκέφαλοι, πόνοι στην περιοχή της καρδιάς και με τον καιρό παρουσιάζονται ίλιγγοι, μούδιασμα τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, συμφόρηση του αίματος στο κεφάλι, δύσκολος ύπνος, εύκολη κούραση κ.ά. Η υπέρτασης οδηγεί σε ανεπάρκεια της καρδιάς ή των νεφρών, σε διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο κλπ. Όταν η υπέρταση παρουσιάζεται στη νεανική ηλικία και εμφανίζει γρήγορη εξέλιξη προς τις βαρύτερες επιπλοκές, γίνεται λόγος για κακοήθη υπέρταση.

Για τη θεραπεία της υπέρτασης πρέπει να προσέχεται ιδιαίτερα η ψυχική κατάσταση του αρρώστου και σύμφωνα με οδηγίες του γιατρού να παρέχονται κατευναστικά φάρμακα. Πρέπει να αποφεύγονται οι λιπαρές και αλμυρές τροφές και η διατροφή να είναι κυρίως φυτική. Πρέπει να κοπεί το κάπνισμα, να διατηρείται το σωματικό βάρος σταθερό και να ασκούμαστε τακτικά. Επίσης χρειάζεται υγιεινό περιβάλλον, καθώς και ειδικά φάρμακα. Σήμερα διαθέτουμε ένα πλούσιο ‘‘οπλοστάσιο’’ από φάρμακα στην αντιμετώπιση της συστολικής πίεσης. Δυστυχώς τα σημερινά φάρμακα δεν έχουν την ίδια επιτυχία και στην αντιμετώπιση της διαστολικής πίεσης, που μας ενδιαφέρει πολύ κι αυτή.

Το 20% των ενήλικων στην Ελλάδα έχει υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα άτομα με υψηλή πίεση διατρέχουν 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.